Volop leven in de wijngaard van de Mol

Het is nat in de wijngaarden. Het water staat hoog in de rivier de Cher. Al de hele maand regent het. En de temperatuur stijgt nog niet. De vorst eerder in mei hebben we goed doorstaan. Een klein beetje schade in de percelen dicht bij het bos. De oude cot en cabernet franc. De wijngaard ligt beschut in een kom tegen de bosrand waar de vroege ochtendvorst langer blijft hangen. Schade is er, dode bladeren en bruine druiven. De molens die de velden tegen de vorst beschermen stonden een aantal nachten flink kabaal te maken. Het dorp lag er wakker van, Nicole ook.

De tomaten zijn ook nog niet de grond in. Te nat. …. we hebben plannen en die voeren we dan niet uit, nog niet. We wachten op het juiste ‘natuurlijke’ moment. Ook in de wijngaarden is het lastig om met de tractor te werken, natte klei maakt grondwerk zwaar en op sommige percelen onmogelijk. Overigens is het ook niet noodzakelijk om veel onkruid en competitie voor de wijnplanten weg te halen, er is genoeg water voor iedereen… Het is prachtig in de wijngaarden! Bloemen, insecten volop. Op veel plekken staan de bloemen en ander onkruid al kniehoog. Het is in dit natte voorjaar wel belangrijk de planten te beschermen tegen schimmelziektes, dus dat betekent vaak behandelen. Met biodynamische plantenextracten en helaas ook met een combinatie van sulfiet en koper.

De werkploeg gaat al weer langzaam aan naar huis. De groene tussensnoei is gedaan in alle velden. En Nicole heeft voor het eerst de schapen geschoren, een hele ervaring om zo een dier vol wol en zachtheid te kalmeren.

Nieuwe webshop!

Ben je benieuwd naar onze wijnen?

Bestel ze hier in onze vernieuwde wijnwinkel.

Stel je eigen doos samen

Op jullie veler verzoek zijn nu ook gemengde dozen en flessen per stuk te koop. Stel zelf je doos van 6 flessen samen.

Bestel onze lentedoos

Speciale actie is de lente doos – 6 heerlijke ‘lichte’ wijnen van La Taupe in huis voor 79,- excl. verzendkosten. Bestel hier de lentedoos La Taupe.

Van tractor naar rockstar

Zo beschreef Bert deze maand. De verkoop in de wijn is rustig op dit moment. Dus gaan we zelf de boer op. Achtereenvolgens waren we deze maand in Amsterdam bij restaurant Appolonia waar we een geweldige wijn avond hadden, met onze wijnen in het wijnarrangement en bijpassend menu. Goede pairing; asperges met Surin en paddenstoel met Nicole, Rabarber met Triangle. Jammie, en wat was het gezellig! De kinderen speelden tot diep in de nacht voetbal. Het weerzien met vrienden was zo goed.

Wijnsalons in Nantes, Parijs en na Amsterdam een festival in Rome. Onze wijn schenken op straat. Een succesvol concept georganiseerd door onze importeur in Italië, van bar naar bar met een glas om natuurwijnen te proeven. De Italianen houden van natuurwijn, het was een warm bad.

Een wijnevenement in Kopenhagen hebben we dit jaar even overgeslagen. Het werk in de wijngaarden heeft nu voorrang. Ook dit jaar willen we weer fantastische wijn maken. Want dat blijft toch het allerbelangrijkste, het resultaat van je werk als wijnboer en wijnmaker. De Nicole 2023, de AK400 2023 en de L’air 2023 hebben we de afgelopen weken gebotteld. En daar kunnen we trots op zijn, de wijnen presenteren direct na botteling al heel mooi en zullen in een paar maanden in topvorm zijn. De AK400 is onze Gamay van 2023, 4 weken maceratie en opvoeding op oude houten vaten gedurende 6 maanden. Rijk, sappig en gul, complex ook, een grote wijn met wat meer extractie dan in voorgaande jaren. De Nicole 2023 is onze sauvignon met schilweking, 3 weken hele tros. Complex en lang, met een wat zoutige, mineralige afdronk. De L’Air is een lichtvoetige en verfijnde pineau d’aunis, een lokale druivensoort. In 2023 kocht Bert een andere verticale pers. Door langzamere persing, is de zachtheid en toch ook de materie van de druif meer in balans. Het resultaat is verbluffend goed. Al deze stappen in het proces zijn belangrijk, de druiven en later de wijn zoveel mogelijk zelf het werk laten doen. Gedurende de maceratie laten we de druiven met rust, geen punchdowns, we willen de druiven intact houden, langzame en delicate persing van de druiven, weinig overpompen, opvoeding van de wijn op zijn fijne lie en bottelen met de hand op zwaartekracht.

Domaine La Taupe

Wat staat er op de agenda?

Veel grondwerk, maaien en schoffelen. En nog meer wijnen van 2023 bottelen. Verkopen en ruimte maken in de kelder voor de nieuwe wijnoogst van 2024. Er is nog genoeg te doen voordat we kunnen oogsten, zin in een last minute break… dan ben je welkom om een paar dagen mee te werken, in ruil voor bed brood en bad, lekker eten dus, lekkere wijn, en vooral buitenleven.

En vooruitkijken doen we graag! Met jullie. Heb je zin om deze oogst een handje mee te helpen? Meld je aan bij ons en kom druiven plukken in de Loire. Eten en accommodatie zijn geregeld voor jou. Stuur ons een email naar info@domainelataupe.com .

Artboard 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Come back again

You must be over 18 to preview our website

Are you over 18 years old?

You must be over 18 to preview our website

Open chat
Bonjour, Hello - how can we help you? We have some beautiful wines for you. Get in touch if you want to know more about us or purchase our wine directly! Thank you
All information provided will be used only by Domaine la Taupe.