Tussen Zonneschijn en Zonvloed

We schrijven onder de Spaanse zon. Deze maand is ons neefje Enzo geboren, blijdschap om het nieuwe leven. Even weg van de regen en de donkergrijze luchten in de Loirevallei.

Zo dachten we eind mei de zon te verwelkomen, zitten we eind juni met onze rivier de Cher die buiten zijn oevers is getreden. Gelukkig is onze laaggelegen wijnkelder nog altijd droog. Waar we voorgaande jaren te weinig water hadden, hebben we nu te kampen met veel water in de wijngaarden. Tussen de buien door rijden we met de tractor om de wijngaarden te beschermen. We houden het weerbericht nauwlettend in de gaten. En zien veel zon einde van de week! Yes. Daar worden we vrolijk van.

De voordelen van de regen? Het is zo prachtig groen hier! De bomen hebben schitterend blad, alle jonge aanplant geven we geen extra water. Dat scheelt weer heel wat emmers die normaliter met de hand worden gegeven. Overal groen en wilde bloemen. En de waterput is vol. Water, een van de vier elementen die we nodig hebben. Water dat het leven schept en onderhoudt. En we werkten in de wijnkelder. We hebben de wijn van 2023 gebotteld deze maand; de pineau d’aunis, de gamay (verrukkelijk!!), de cabernet franc, de Nicole.

Voor het eerst in 7 jaar in de nacht onze wijngaarden behandeld met koper. Voor een effectieve behandeling is wind funest, en als er overdag geen geschikte window is voor een behandeling dan moet het maar ’s nachts. Een bijzondere ervaring. Die we toch liever niet herhalen!

De wijnplanten stonden de afgelopen twee weken in bloei. Een belangrijke periode voor de vruchtzetting. Vanaf het begin van de bloeiperiode is het 100 dagen tellen, 100 dagen tot aan de oogst! Half september houden we nu rekening mee. Als de temperaturen dalen en het blad begint te verkleuren. Een late oogst, zoals het vroeger normaal was in de Loire.

Meld je aan voor de oogst


Heb jij nou ook zin om bij ons druiven te plukken? Of om te koken tijdens de oogst, of om een handje te helpen bij de oogst. Je bent weer van harte welkom. Stuur ons een e-mail dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Wijn van de maand:

Pineau d'aunis
"Sweet Dreams"

- jaargang 2022

Goed nieuws!

We starten een eerste investeringsronde om onze bedrijfsactiviteiten te vergroten en onze duurzame wijnproductie te professionaliseren. Binnenkort meer details over investeren bij La Taupe. Spannend, ja. Positief, ja! We houden jullie op de hoogte!

Fijne Zomer!

En wat je drinkt, maakt uit. Houd het schoon


Ga naar onze shop voor schone wijnen.

Artboard 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Come back again

You must be over 18 to preview our website

Are you over 18 years old?

You must be over 18 to preview our website

Open chat
Bonjour, Hello - how can we help you? We have some beautiful wines for you. Get in touch if you want to know more about us or purchase our wine directly! Thank you
All information provided will be used only by Domaine la Taupe.