Natuurwijn
Wat is natuurlijke wijn precies?
Hoewel wijnen officieel als biodynamisch kunnen worden gelabeld, bestaat er momenteel geen gecertificeerde natuurlijke wijncertificering. Alle natuurlijke wijnen hebben echter de volgende kenmerken gemeen:
Geen toevoegingen
Geen toegevoegde sulfieten (hoewel sommige natuurlijke wijnmakers een minimale hoeveelheid van 30-40 mg/L toevoegen)
Inheemse gist en spontane fermentatie
Geen pesticiden en geen chemicaliën (behalve een zwakke dosis koper) worden gebruikt op de wijnstokken of in de bodem.
Veel natuurlijke wijnmakers kiezen er ook voor om hun wijnen niet te filteren en geen klaringsmiddelen te gebruiken. Het klaringsproces is gericht op het verwijderen van stoffen uit de wijn. Natuurlijke wijnen worden echter alleen van druiven gemaakt, dus er is geen noodzaak om iets te verwijderen. Dit resulteert vaak in natuurlijke wijnen met wat bezinksel op de bodem van een fles, wat een mengsel is van druiven en gist.
Het algemene principe van natuurlijke wijn is om een minimale hoeveelheid menselijke bemoeienis te gebruiken en de druiven voor zich te laten spreken. Dit creëert een eindproduct dat wezenlijk anders is dan conventionele wijnen. Conventionele wijnen streven er vaak naar om jaar na jaar een specifieke smaak te reproduceren door chemische bemoeienis, terwijl natuurlijke wijn elk jaar varieert. De zon, de regen, de vorst, het werk op het land. Veel factoren bepalen in een jaar de smaak van de wijn.
Bovendien is natuurlijke wijn meer dan alleen een eindproduct, het is een filosofie. Het richt zich op duurzame landbouw, gezonde bodem en een wijn die alleen bestaat uit de ingrediënten van het land waar hij vandaan komt. Naarmate de wijnconsumptie en -vraag wereldwijd blijft toenemen, is dit type duurzame landbouw een gezonde manier om hoogwaardige wijnen aan de wereld te leveren.
Waarom hebben natuurwijnen een bepaalde prijs?
Vooral omdat de rendementen per wijnplant lager liggen dan bij de conventionele boer (de boer die kunstmest, pesticiden, herbiciden en vele ‘stimulerende producten’ op het land en plant spuit. Waar moet je dan aan denken?
1 wijnplant = 1 fles (natuurwijn boer): hiervoor moet de boer de volgende activiteiten uitvoeren per jaar (ik laat het aanplanten van de druivenplant, en het niet hebben van een oogst (1 op de 5 jaar) achterwege in de berekening.
- 1 keer wintersnoei (dat duurt 3 tot 4 minuten per plant, en wordt gedaan door een professional)
- 4 keer het land bewerken (traktor met disken/ tussen de rangen het onkruid verwijderen of het land ‘openen’)
- Grasmaaien (tussen de rangen) min 2 keer in de lente
- 1 keer schoffelen met de hand (voetje vrij maken)
- 2 keer tussensnoei (terugbrengen van de vorm die in de wintersnoei is gemaakt, overtollig blad en takken verwijderen)
- 2 a 3 keer draden omhoog
- 1 keer oogsten
- Alle draden naar beneden, clips verwijderen
- 4 keer biodynamische behandeling (minimaal voor certificering)
- 7-12 behandelingen met koper/sulfiet (schimmeldbestrijding op het land)
We maken in een goed jaar ongeveer 30 HL per hectare. Er staan 4500 planten op 1 hectare gepland. We halen de 1 fles per plant vuistregel niet. En dan hebben we het niet over de oude stokken, de oude wijngaarden (15 HL zijn we al heel tevreden in de gamay)!
Wat is de waarde?
De waarde die het heeft dat een plant zo verzorgd wordt, met zoveel aandacht en liefde die naar het land en de plant gaat. Voor ons is dat heel erg waardevol, en ook waardevol dat we dit mogen delen met jullie.