Het derde jaar wijnmaker

We hebben alle seizoenen nu twee keer gezien en meegemaakt. Inmiddels is het maart 2020. Het is koud, de laatste wintergevoelens trekken door de lucht. Het vriest ‘s nachts, de ‘wind’ molens ronken weer om de wijngaarden te beschermen tegen de nachtvorst. Hopen dat het goed gaat met de kou.

We hebben de snoei afgerond. Weer beter, sneller en efficiënter. Daar zijn we blij mee. Lieve vrienden hielpen weer een handje mee. Super leuk, en gezellig in de kille wintermaanden.

We zijn nog druk in de wijnkelder. Morgen gaan we een nieuwe cuvée bottelen. Met de ‘toepasselijke’ naam ‘Nicole’. Een nieuwe sauvignon blanc 2018, die we langer op vat hebben gehad, en geen directe persing. Het is een bijzondere wijn. Daar zijn we tevreden over.

In 2019 hebben we 8 verschillende cuvées gemaakt. We experimenteren wat meer dan de afgelopen twee jaar. We hebben de sauvignon blanc druif langer bewaard voordat we de druiven hebben geperst, en we hebben de druiven direct geperst. ook hebben we ‘Pet Nat’ gemaakt van de cabernet franc druif. We wachten nog op het juiste moment in de fermentatie om de ‘pet nat’ op fles te doen. We wachten nog even…….want we houden van Pet Nat zonder suiker. Spannend of het lukt.

Nu hebben we wel te kampen met financiële zorgen. Het zal wel bij het ondernemen horen. Het is taai. Alle zeilen bij. We zijn druk bezig om onze wijnen ook direct te verkopen in Nederland. Veel bellen, regelen en zaken doen. Terwijl Bert weer dagen achtereen op de traktor zit, en ik de wijnranken op bind.

We hebben hoop. De wijn is lekker. De reacties op alle wijnbeurzen in de winter waren lovend. Dus dat geeft ons moed.