Hoe we werken

No till agriculture

We startten in 2017 met ons wijndomein. We namen al het materiaal en de oude tractoren over van de vorige boer. We lieten ons scholen in de aardebewerking: ploegen, aarde omgooien, spitten. We ploegden heel diep. Geen onkruid Bert. Geen onkruid Bert. Iedere week werden we gebeld dat het onkruid te hoog stond. Als we dan druiven wilden, dan moest het eruit. En daar ging Bert weer op de traktor. Vloeken en tieren, planten kapot rijden. En toen kwamen er leermomenten, lezen in boeken, verdiepen in de aarde, haar leven, haar behoefte. Vele gesprekken met andere boeren, uit andere wijnstreken. Bezoekjes van boeren in Duitsland, de Elzas en Italie. Zij lachten ons bijna uit….ploegen jullie hier zo? En ja zie je wel…..We zijn niet gek. 

En dan ga je zoeken naar de juiste traktor. Een traktor moest exact de juiste afmeting hebben voor onze dicht op elkaar geplante gaard. Op vakantie in de Jura vonden we een kleine interlinge met voldoende PK. Want daar gaat het wel om bij 8,5 hectaren. Aan een maaimachine hebben we niet zoveel. En toeren draait ie zeker in het jaar. Een klein Italiaans geel top traktortje. En zo begon het, dat Bert als enige in de Loir en Cher is gestart met No till agriculture. Afgelopen jaar kreeg Bert voor het eerst belangstelling en lichte vorm van interesse van buren en andere wijnboeren. Maar sceptisch blijven ze. Onze traktor. Onze trouwe vriend.

No-till farming (ook bekend als zero tillage of direct drilling) is een landbouwtechniek voor het verbouwen van gewassen of grasland zonder de bodem te verstoren door middel van ploegen. No-till farming vermindert de hoeveelheid bodemerosie die ploegen veroorzaakt in bepaalde bodems, vooral in zand- en droge bodems op glooiend terrein. Andere mogelijke voordelen zijn onder meer een toename van de hoeveelheid water die in de bodem infiltreert, het vasthouden van organisch materiaal in de bodem en de kringloop van voedingsstoffen. Deze methoden kunnen de hoeveelheid en verscheidenheid aan leven in en op de bodem verhogen. Terwijl conventionele no-tillage systemen herbiciden gebruiken om onkruid te bestrijden, gebruiken biologische systemen een combinatie van strategieën, zoals het planten van dekkende gewassen als mulch om onkruid te onderdrukken.

Biodynamie

We wilden persee biodynamische wijngaarden vinden toen we onze wijndroom realiseerden. Het schoonst mogelijke, het pure, het niet bedorven grond. Alleen daar kunnen we natuurwijn maken die interessant is met complexiteit, karakter en zonder problemen van spontane fermentaties.

En het sprak Nicole ook aan, met haar voorliefde voor de antroposofie en interesse in Steiner voor de gezondheid en liefde voor de mensensoort. Een interesse die zij al lang had. Planten zijn anders dan mensen, maar toch ook weer niet. Allen dienen hun plek te vinden en zich te omgeven met liefde, aandacht en veiligheid. Al dan geschied het ware magische zich als vanzelf, met vertrouwen vindt creatie plaats. En zo begaf Nicole zich naar vele opleidingen van de Biodynamische community in Frankrijk. Volgde zij vele cursussen in het Frans (!) over de planten groei, en specifiek de Biodynamie in de wijngaarden.

Wij kochten wijngaarden die biodynamisch gecertificeerd waren, echter we lieten de biodynamische certificering tijdelijk los. Het leek ons niet juist om biodynamisch gecertificeerd te zijn, als je nog niet weet wat dit precies is of inhoudt. Dus eerst de bankjes in;-, en veel lezen.  In 2021 hebben we onze wijngaarden en wijnen weer biodynamisch laten certificeren. Nu kunnen we meepraten met de Biodynamie, kunnen we preparaten maken en weten we hoe we de wijnplanten kunnen ondersteunen met kruiden en preparaten. Ook al houdt het leren hier niet op, nooit!

Voor ons gaat de Biodynamie om het creëren van een universum voor planten, insecten, schimmels, dieren en mensen die helend is. Een energie heeft die klopt en waar iedereen en alles in verbinding staat. Voor ons gaat de Biodynamie om energie. Het vinden van de kracht van een plant, en deze specifieke eigenschap overbrengen naar een andere plant, omdat daar behoefte aan is. Het water gebruiken we als een begeleider van de informatie. De informatievelden maken we zelf en houden we in stand met de natuur. Af en toe grijpen we in, als we veel schimmels (heermoes) hebben of er nachtvorst aan komt (valeriaan). De jonge plantjes staan we bij in hun groei met brandnetel extracten, en we houden ervan om af en toe wat 500 en 501 over de wijngaarden te sprayen. Dit verstevigt de groei van blad en geeft het fruit een goede fermentatie. Hier zullen we snel meer over schrijven. Voor ons is de wereld van de Biodynamie een ware ontdekking, een schat aan waarde.

 

Come back again

You must be over 18 to preview our website

Are you over 18 years old?

You must be over 18 to preview our website

Open chat
Bonjour, Hello - how can we help you? We have some beautiful wines for you. Get in touch if you want to know more about us or purchase our wine directly! Thank you
All information provided will be used only by Domaine la Taupe.